Vzhledem k množství objednávek odesíláme balíčky 1 - 2x týdně. Děkujeme za pochopení.

První krůčky s ohněm aneb jak na bezpečnou fireshow

Fireshow%20bezpe%C4%8Dnost

Pokud jste zavítali na tento článek, pravděpodobně jste někde viděli ohnivou show a chtěli byste to zkusit také. Možná máte už první točení dávno za sebou, ale máte pocit, že by se to dalo dělat lépe a bezpečněji. Třeba si jen z nudy proklikáváte eshop a na tento článek jste zavítali jen úplnou náhodou. Je jedno, co Vás k němu dovedlo, důležité je, že jste tady.

Oheň člověka od pradávna přitahoval, proto je fireshow pro umělce i diváka tak lákavá. Bohužel hraní si s ohněm může být velmi nebezpečné, proto jsme pro vás sepsali seznam věcí, se kterými se vám podaří riziko snížit na minimum.

 

  • Ohnivé vybavení se zpravidla chová malinko jinak než tréninkové, proto je třeba si na něj zvyknout a trénovat i s nezapáleným. Poté, co ho namočíte do paliva, ztěžkne, tudíž není od věci si s ním své oblíbené triky opět zkusit. Teprve poté, co ho perfektně ovládnete, můžete zapalovat. Provádějte ale jen ty triky, které již perfektně umíte a nikdy se s ohněm neučte nové.

 

  • Vybavení je NUTNÉ před každým použitím zkontrolovat!!  Pokud máte i minimální pochybnost, že je na něm závada, nezapalujte ho!!! Používejte ho jen tak, jak je udáno v návodu.

 

  • Na točení je třeba se vhodně obléknout. Ideální materiál je bavlna, džínovina nebo kůže (ne napodobeniny). Naopak nikdy na sobě při točení s ohněm nemějte umělé látky, ty totiž rychle vzplanou a připékají se na kůži. Pokud máte delší vlasy, je nutné si je chránit - například bavlněným šátkem či čepicí.

 

  • Vybavení zapalujte jen na bezpečném místě, kde není zakázáno manipulovat s ohněm.  Ujistěte se, že máte dostatek prostoru, že v okolí nejsou žádné hořlavé předměty, stojíte v dostatečné vzdálenosti od ostatních lidí, a že povrch není kluzký ani na něm nejsou předměty, o které byste mohli zakopnout. Případní diváci musí být také v bezpečné vzdálenosti!!

 

  • Palivo mějte vždy v zřetelně označené uzavíratelné láhvi mimo dosah místa, kde se chystáte točit. Palivo přelité v neoznačené petláhvi je nebezpečné, protože by se ho někdo mohl omylem napít!!!

 

  • Nikdy netočte s ohněm sami!!! Je nutné, aby na točení dohlížela osoba, která je pověřená bezpečností, má po ruce prostředky k hašení a ví jak je použít. Těmi mohou být funkční hasičský přístroj, kýbl vody, ale i dostatečně velký promočený hadr či deka z vhodného materiálu. 

 

  • Při namáčení dávejte pozor, ať se vám mimo hořák nenamočí i omotávka, poutka a jiné části vybavení, které nejsou k namáčení určené. Omotávka by se mohla odlepit.

 

  • Před zapálením je nutné z namočeného hořáku odstranit přebytečné palivo, které by mohlo v zapálených kapičkách odlétat. Toho je možné dosáhnout vyždímáním v gumových rukavicích, ocákáním nebo rychlejším točením na vhodném místě, kde nic nepotřísníte. K posledním dvoum způsobům je vhodné použít kyblík na provázku nebo nepropustnou tašku k zachycení přebytečného paliva, abychom šetřili přírodu. 

 

  • Leckteré to možná překvapí, ale oheň hoří nahoru!!! :) Dávejte proto pozor při zastavování nástroje a mějte hořáky vždy směrem vzhůru. Jinak hrozí, že se popálíte. U některých nástrojů, například u hula hoopu hrozí roztavení trubky a poškození omotávky. Ten proto zastavuje vždy v horizontální poloze!

 

  • Hořáky nenechávejte dohořet do konce. Snažte se je uhasit chvilku před tím, než by samovolně zhasly. To můžete udělat například pomocí mokrého hadru či deky, nebo sfouknutím. Hořáky vždy nechte před dalším zapálením vychladnout, tím prodloužíte jejich životnost.

 

  • I když je to velmi lákavé, nikdy netočte s ohněm pod vlivem alkoholu ani jiných omamných látek. Výrazně se zvyšuje nebezpečí nehody! 

 

  • Pokud vám bylo méně než 18 let, točte s ohněm jen se souhlasem rodičů.

 

  • Není vhodné skladovat ohnivé vybavení v ložnici. Neskladujte vybavení, jako jsou například hula hoopy a tyče, na kterém je nalepená omotávka v uzavřeném obalu spolu s použitými hořáky. Nevyhořelý zbytek paliva se odpařuje a může omotávku odlepit či jinak poškodit. 

 

  • Skladujte vybavení mimo dosah dětí.

 

  • Pokud jste toto všechno dodrželi, a i tak jste se vážně popálili, určitě se neostýchejte vyhledat lékařskou pomoc. Zdraví máme jen jedno a od toho tu zdravotníky máme.

 

  • Hoopeto nenese odpovědnost za zranění a škody způsobené jeho produktem. Je vždy na vás, aby jste posoudili své schopnosti, vhodnost oděvu a to,  že se vyskytujete na bezpečném místě. Berte vždy na vědomí, že oheň je nebezpečný a podle toho se chovejte!!

 

Jaké palivo je vhodné používat?

Nejběžněji se používá Lampový olej, Petrolej a Tekutý podpalovač. Většinou to jsou hořlaviny II., III. a IV. třídy a nehrozí u nich riziko výbuchu. Doporučujeme u nich vždy zvolit verzi bez vůně.

 

Co naopak NIKDY nepoužívat?

Nepoužívejte nikdy hořlaviny I. třídy jako benzín, ředidlo a podobně. Mají vyšší teplotu hoření (je zde vyšší riziko popálení a navíc výrazně zkracují životnost hořáků) a jsou těkavé, což zvyšuje riziko výbuchu!!!

Nepoužívejte ani palivo na bázi alkoholu.

 

Fire dovětek

 

Pokud potřebujete poradit nebo máte zájem o soukromou lekci napište nám do našeho kontaktního formuláře.

Rozhodujete se, že si pořídíte některý z našich ohnivých produktů? Nahlédněte do naší kategorie Ohnivé vybavení.